Výroba adventního věnce z perníku

 

Portfolio školy – Výroba adventního věnce z perníku 14. 11. – 16. 11. 2017, Výroby adventního věnce zúčastnili žáci I. třídy (1., 2., 3., 4. r.). Cílem bylo zapojení se do soutěže „O nejhezčí adventní věnec“, kterou pořádá městská knihovna a výzdoba naší třídy a školy k první adventní neděli.

Velká aktivita je očekávána v momentě, kdy řeknu žákům, že jdeme do kuchyňky. Velmi rádi vaří, pečou. Tentokrát jsme začali přípravou perníkového těsta. Seznámili se surovinami pro přípravu a to proběhlo velmi rychle, protože je žáci velmi dobře znají.
Zapojili se všichni, neustále docházelo při jednotlivých činnostech ke střídání. Vážili, přidávali suroviny, drželi mixér, hnětli, váleli, vykrajovali, dávali na plech. Sledovali pečení přes okénko, abychom něco nespálili.
Pokračovali jsme přípravou bílkové polevy. To se neobešlo bez olíznutí prstů a ochutnáváním, protože podle poznámek to bylo velmi dobré. S přípravou papírových kornoutků jsme jim museli pomoci, protože je velmi důležitá přesnost. Také jsme trochu pomohli s nápadem zdobení. Nakonec jsme odevzdali na soutěž čtyři, protože jsme se nedokázali rozhodnout který z nich je ten nejhezčí, co by mohl vyhrát.
Samozřejmě, že také perníčky nezapomněli ochutnat a říci, jak jim chutnají. Tím, když řekli, že to vyhrajeme, jsme se s kolegyní usmály a myslely si, že mají zdravé sebevědomí. Pro ně je to prostě nejkrásnější, protože to vyrobili sami.

Vypracovala: Mgr. Helena Frýblová Asistent pedagoga: Mgr. Marie Štěpáníková